top of page

4 Strategieën om jezelf te beschermen tegen energievampiers

Als intuïtief branding coach kom ik de energievampier geregeld tegen.

De energievampier in je leven kan een ouder zijn, een collega of zelfs iemand die je als vriend beschouwt. Maar tenzij je bent bedreigd door een energievampier, realiseer je je misschien niet eens dat je met een vampier te maken hebt, omdat ze heel charmant kunnen zijn als ze je met liefde bombarderen. Dat is totdat ze achter je aan komen.


Al snel word je verblind door beledigingen, beschaamd - voor je sociale status, lichaamsgrootte, leeftijd, inkomensniveau, hoe je praat of waar je vandaan komt - en zelfs misbruikt. Energievampiers kunnen ook humeurig en afstandelijk worden, dus je loopt op eierschalen en verbruikt nog meer energie terwijl je ze prijst en bewondert om de vrede te bewaren. Dit kan je gevoel van eigenwaarde negatief beïnvloeden tot het punt waarop je denkt dat er iets inherent mis met je is.

En, natuurlijk, leven met de constante stress en het lage zelfbeeld gecreëerd door de energievampier kan leiden tot chronische ontsteking op cellulair niveau, als gevolg van constant hoge niveaus van cortisol die door je lichaam stromen. Dit moedigt je op zijn beurt aan om je over te geven aan ander gedrag - zoals slechte voedingskeuzes of zelfs alcohol of drugs - die de cellulaire ontsteking verder vergroten en tot ziekte kunnen leiden. Sterker nog, veel empaten realiseren zich niet dat een energievampier het leven uit hen zuigt totdat ze lichamelijk ziek worden.


Het goede nieuws is dat de beroepsgroep in de geestelijke gezondheidszorg en de samenleving in het algemeen eindelijk op de hoogte zijn van hoe deze energiezuigers werken. Er zijn identificeerbare persoonlijkheidskenmerken en algemene manipulatietactieken die, wanneer ze worden herkend, een energievampier "uit" zullen halen. Als je deze eigenschappen ziet, kun je leren jezelf te beschermen.


4 Strategieën om jezelf te beschermen tegen energievampiers


Als je een relatie hebt met een energievampier, moet je weten hoe je jezelf kunt beschermen. En vergis je niet, zelfbescherming zou je primaire doel moeten zijn als je met energievampiers te maken hebt, vooral als de energievampier een familielid, collega of goede vriend is en je het contact niet meteen kunt beperken.

Hier zijn enkele strategieën om je te helpen jezelf te beschermen tegen energievampiers:


1. Realiseer je dat ze bestaan.

De meeste mensen die een relatie hebben met energievampiers zijn empaten. Wij empaten geloven dat iedereen goed is en vaak te lang in een giftige relatie zal blijven terwijl we excuses verzinnen voor een energievampier. We willen niet toegeven dat ze er echt voor zichzelf zijn en geen empathie hebben, zodat ze niet om je geven. Au! Als je je realiseert dat sommige mensen niet goed zijn, kun je jezelf beschermen.


2. Houd een instinctief dagboek bij.

Empaten zijn zeer intuïtief. Maar na vele jaren met een energievampier te hebben gewerkt, kun je het vermogen verliezen om te geloven wat je voelt. Een manier om je gevoel weer te vertrouwen, is door een dagboek over je darminstincten bij te houden. Let op wat je gevoel over een persoon zegt. Vertoont de persoon bijvoorbeeld risicovol gedrag of dreigt hij zichzelf te verwonden? Liegt, bedriegt hij of heeft hij of zij terugkerende problemen met de wet? Houd vervolgens bij hoe situaties verlopen. Zelfs als je vampier meeslepend en charmant is, praat jezelf niet uit je buikgevoel over een persoon. Zorg ervoor dat u aandacht besteedt aan hoe ze ALLE mensen behandelen die ze tegenkomen, zoals een serveerster in uw plaatselijke restaurant of een medewerker op instapniveau.


3. Zoek een reality-check vriend.

Zorg ervoor dat je een duidelijk en betrouwbaar contact hebt met de "vampierradar" met wie je contact kunt opnemen als je je onzeker voelt. Vaak is dit een goede vriend die je goed kent en die niet door je vampier is opgenomen. Bel deze persoon wanneer u zich onzeker voelt over een situatie.


4. Zet jezelf op de eerste plaats.

Energievampiers zullen vechten om controle. Ze kunnen ook boos en manipulatief zijn, of vaak passief-agressief. En ze zijn geweldig in het "splitsen van gedrag" - of de ene persoon tegen de andere opzetten. Wanneer je deze kwaliteiten tegenkomt, doe dan een stap achteruit (of de kamer of het gebouw uit) en onthoud dat het de bedoeling is dat je een vreugdevol leven leidt waarin ook je behoeften en gevoelens tellen. Beloof dan trouw aan jezelf. Je kunt zeggen: 'Ik zweer trouw aan mezelf en aan mijn ziel waar ik voor sta. Ik eer mijn goedheid, mijn gaven en mijn talent. Ik verbind me ertoe om vanaf dit moment al mijn dagen trouw aan mezelf te blijven.


Take care of YOU!!


Sharing is caring💜✨


Marisa Lisse



128 weergaven0 opmerkingen
bottom of page