top of page

5 tips om jezelf als ondernemer te ontwikkelen

Jij wilt als ondernemer natuurlijk jezelf blijven ontwikkelen!

Het is belangrijk voor je bedrijf dat jij weet wat er speelt in jouw markt, want als jij niet weet wat je klanten willen dan is de kans klein dat je jouw bedrijf goedlopend en succesvol weet te maken. Dus probeer je altijd op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes en trends. Maar hoe kan je jezelf als ondernemer eigenlijk blijven ontwikkelen en past dat binnen je budget? Ik geef je 5 verschillende tips, waarvan  je 2 tips helemaal kosteloos - ja, gratis! - kan toepassen.


Tip 1 Blogs lezen

Ja blogs lezen om jezelf te blijven ontwikkelen, hoe simpel kan het zijn! Kies 2 á 3 leuke blogs die je wekelijks of misschien zelfs dagelijks kan lezen en die jou nieuwe dingen kunnen leren. Zelf vind ik het fijn om dingen te lezen over mijn vakgebied waardoor ik word uitgedaagd om naar mijn eigen werkwijze en skills te kijken. Maar misschien vind jij het juist wel leuk om nieuwe dingen te leren. Zoek iets wat bij je past maar wat je tevens uitdaagt.

Hierbij twee voorbeelden: Career Girl Daily(Engelstalig) Blogartikelen die wat 'luchtiger' zijn, van fashion tot het inrichten van je kantoorruimte. Internet Marketing Universiteit Een echte musthave om op de hoogte te blijven van de laatste marketing trends! Of je nu wilt weten wat de SEO tips van 2019 zijn of waarom content marketing zo belangrijk is, ze hebben het allemaal!

Tip 2 Boeken lezen

Lezen zorgt ervoor dat je concentratie toeneemt, stress wordt verminderd en het is tevens goed voor je sociale vaardigheden (ja dat zou je niet zeggen he!). Daarnaast is het bewezen dat mensen in hogere kringen vaker en meer lezen dan mensen in een lager sociaal milieu, hierdoor blijft de ontwikkeling van deze laatste groep mensen helaas achter. Er zijn duizenden boeken die jou verder kunnen helpen of je nu wilt lezen over het maken van een website of je denkwijze over geld wilt veranderen, er is een boek over geschreven! Boeken kunnen soms best prijzig zijn, maar misschien kan je een boek ruilen met een bevriende ondernemer of kijk eens in de kringloopwinkel of op marktplaats! Stel jezelf een doel om elke maand 1 boek uit te lezen, dat lukt je vast wel!


Tip 3 Online cursus

Webinars en online cursussen zijn natuurlijk bij uitstek geschikt om jezelf te ontwikkelen. Er zijn veel aanbieders maar er springt er voor mij eentje met kop en schouders bovenuit, dat is de website Udemy  (Engelstalig) hier kan je voor elk budget wel iets vinden wat je op weg kan helpen. Sommige online cursussen zijn hier zelfs gratis!


Tip 4 Offline cursus

Wanneer is de laatste keer dat jij een seminar, training of cursus hebt gevolgd? Maak jij bewust ruimte in je budget en planning voor persoonlijke ontwikkeling? Door geld uit te geven aan educatie maak jij jezelf duidelijk dat jij graag investeert in jezelf. Uiteindelijk komt dat je bedrijf ook weer ten goede. Nieuwe kennis en kunde over een onderwerp komt natuurlijk altijd van pas! Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om een thuisstudie te gaan volgen als dat beter uitkomt met je planning, je bedrijf zal je er dankbaar voor zijn!


Tip 5 Zelfreflectie

Weer zo een voor de hand liggende en gratis tip, zelfreflectie! Zit jij regelmatig met jezelf rondom de tafel om zaken te bespreken? Hoe gaat het met je doelen? Hoe gaat het met de financiën? Hoeveel staat er op de bankrekening en hoe staan de statistieken van de website ervoor? Ben je eigenlijk wel echt blij met hoe het nu gaat? Hoe kan je bepaalde dingen veranderen? Zijn er klanten die je meer energie kosten dan zou moeten? Hoe komt dat dan? Kortom genoeg vragen die jou even aan het nadenken zetten, deze vragen helpen je op weg om jezelf te ontwikkelen in de ondernemer die jij wilt zijn! Succes!


Deze 5 tips om als ondernemer jezelf te blijven ontwikkelen kan jij meteen al toepassen. Je kan vanuit dit blogartikel meteen doorklikken naar leuke en informatieve sites. Ik hoop dat je er iets aan hebt en dat jij zelfontwikkeling hoog op je lijstje hebt staan of gaat zetten.


Dit blog is geschreven door Mieke de Galan van OM Concepts een ontembare onderneemster die op haar 21ehaar eerste onderneming inschreef bij de KvK. Ondertussen heel wat ervaringen wijzer en helpt ze andere ondernemers graag succesvol te zijn in hun business. Marketing, conceptontwikkeling en eventplanning zijn helemaal haar ding. Volg haar op Instagram of LinkedIn.

64 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page