
Merk je weleens lichamelijke spanning bij je kind wanneer er sprake is van een bepaalde moeilijke situatie? Dan is er niets aan de hand! Het is volkomen normaal om bij een lastige situatie lichamelijke spanning te voelen. Merk je dat je kind veel lichamelijke spanning ervaart, angst en ook negatieve gedachten heeft wanneer hij/ zij een prestatie moet leveren, bijv. bij een toets, spreekbeurt, et cetera? Dan zou er wellicht sprake kunnen zijn van faalangst.
Faalangst is een angst dat ontstaat wanneer een kind moet presteren, het wordt vaak opgeroepen door wat anderen “misschien" over het kind zouden kunnen denken. Kinderen met faalangst zijn geneigd om o.a. te denken dat ze toch geen goede resultaten zullen behalen, of dat de leren en ouders vast niet tevreden zullen zijn over het resultaat, dat ze door hun klasgenoten stom worden gevonden, et cetera. Deze gedachten zijn vaak niet terecht, maar ontstaan puur uit de angst om te falen.
Faalangst kan een kind behoorlijk dwarszitten, hoewel de klachten per kind verschillen, zijn er wel klachten die het meest voorkomen zoals:
- Buik, maag- en/of hoofdpijn- Slecht slapen- Hyperventilatie- Niet kunnen concentreren tijdens de les- In zichzelf gekeerd of juist heel druk en brutaal gedrag- Weigeren naar school te gaan- Et cetera.
Wat kan je als ouder doen om je kind met faalangst te ondersteunen?
Hier volgen 6 tips:
1. Neem het angstgevoel serieus (dus niet bijv. stel je aan of wat een onzin)
2.Geef je kind complimenten voor alle kleine en grote successen.
3. Geef je kind de kans om te oefenen en te experimenteren.
4. Stimuleer je kind om de dingen te ondernemen die het spannend vindt.
5. Maak duidelijk dat bang zijn menselijk is, en stimuleer je kind om over zijn angst te praten.
6. Geef je kind vertrouwen. Geloof in je kind dat hij/zij het kan.
Liefs,
Evelien