top of page

Jezelf op de eerste plaats zetten! mooi gezegd maar niet altijd even makkelijk.


Het belang van zelfliefde en het stellen van grenzen is de afgelopen jaren steeds meer onder de aandacht gekomen. We worden omringd door boeken, blogs en podcasts die ons vertellen dat we onszelf op de eerste plaats moeten zetten. Maar hoe makkelijk is dat eigenlijk?


De afgelopen drie maanden heb ik persoonlijk ervaren hoe lastig het is om jezelf op de eerste plek te zetten. Op zowel persoonlijk als zakelijk vlak kwam ik in situaties terecht waarin ik dacht dat ik voor mezelf koos, maar achteraf gezien toch nog onbewust anderen hielp of bijstond, waardoor ik mezelf tekort deed. Het ging hierbij om familie en vrienden, maar ook op het werk had ik moeite om mijn grenzen aan te geven.


Ik realiseerde me dat ik niet de enige was die hiermee worstelde. Veel mensen hebben de neiging om anderen te helpen, zelfs als dit ten koste gaat van henzelf. We willen graag aardig gevonden worden en vinden het lastig om nee te zeggen. Maar door altijd maar voor anderen klaar te staan, vergeten we vaak om goed voor onszelf te zorgen. Dit kan leiden tot stress, vermoeidheid en uiteindelijk zelfs tot een burn-out.


Het is daarom belangrijk om te leren jezelf op de eerste plek te zetten en grenzen te stellen. Dit betekent niet dat je egoïstisch moet zijn of anderen moet negeren. Het betekent juist dat je goed voor jezelf moet zorgen, zodat je er ook voor anderen kunt zijn. Door grenzen te stellen voorkom je dat je overbelast raakt en kun je je energie beter verdelen.


Het stellen van grenzen begint bij het herkennen van je eigen behoeftes en grenzen. Wat vind je belangrijk? Waar liggen je grenzen? Wat heb je nodig om goed in je vel te zitten? Door hierover na te denken kun je beter bepalen wat wel en niet bijdraagt aan jouw geluk en welzijn. Vervolgens is het belangrijk om deze behoeftes en grenzen te communiceren naar anderen. Dit hoeft niet op een botte of onaardige manier te gebeuren. Door op een respectvolle manier aan te geven wat je wel en niet kunt doen, geef je anderen de kans om hier rekening mee te houden. Dit kan bijvoorbeeld door het aangeven van je beschikbare tijd, het opstellen van duidelijke taken en verantwoordelijkheden of het aangeven van je persoonlijke grenzen.


Het is niet altijd makkelijk om jezelf op de eerste plek te zetten en grenzen te stellen. Het vergt moed en zelfkennis om te bepalen wat wel en niet bijdraagt aan jouw geluk en welzijn. Maar door goed voor jezelf te zorgen, voorkom je dat je overbelast raakt en kun je er juist beter voor anderen zijn.


Sharing is caring 💜🤲🏾


By the way 🙋🏽‍♀️ wij organiseren donderdag 6 juli weer een gratis vision board sessie, mede mogelijk gemaakt door ZO=Zuidoost meld je gauw aan via https://ap.lc/gX3LZ VOL=VOL


Much love,


Marisa Lisse

Intuitief branding coach19 weergaven1 opmerking
bottom of page