
Ouders die samen met hun kinderen spelen gebeurt nu vaker dan vroeger, vroeger werd het spelen vooral gezien als iets wat kinderen zelf moesten doen. Toch is samen spelen met jouw kind heel goed voor diens ontwikkeling.
Samen spelen met je kind versterkt de onderlinge band tussen ouders en kind omdat het een manier is om elkaar beter te leren kennen en je kind fleurt op van de aandacht die het krijgt. Tevens is het goed voor de taalontwikkeling en de sociale vaardigheden van je kind. Samen spelen met je kind kan ook goed gebruikt worden als opstart om je kind ook alleen te leren spelen.
Ondanks dat de meeste ouders best wel weten dat samen spelen met je kind is goed is het vast ook wel doen blijkt in de praktijk dat het soms toch best lastig is. Niet alle ouders vinden spelen leuk en na alle verplichtingen van werk, boodschappen, koken en allerlei huishoudelijke taken kan het toch voorkomen dat je er eigenlijk geen fut of zin hebt om jezelf op de grond tussen de blokken, auto’s en poppen van je kind te begeven. Het samen spelen schiet er bij in, of je doet het met tegenzin zijn situaties die de beste dan kunnen overkomen.
Samen spelen met mijn kinderen zag ik aanvankelijk altijd als iets leuks maar ik zag het vroeger ook wel als een soort verplichting ( lees: dwang). Aan elke vraag om samen te spelen gaf ik gehoor en anders stelde ik het wel zelf aan hen voor. Maar op den duur betrapte ik mezelf erop dat ik het samen spelen lang niet altijd leuk vond, soms was ik echt in strijd met mezelf omdat ik totaal geen zin had maar uit plichtsbesef en zonder ervan te genieten het toch maar deed. Daar moest verandering in komen! Vooral balans!
Geniet jij als ouder echt altijd van het spelen met je kind? Zie je het als een verplicht nummertje? Of zie je het als een ontspannen tijd samen met je kind? Samen met jouw kind spelen is van belang in de opvoeding, maar hoe zorg je er toch voor dat je dat het voor jou als ouder ook leuk blijft? Dat je oprecht kan genieten van het samenspelen met jouw kind? Je hoeft niet elke vrij moment met je kind te spelen, het is juist ook goed als je kind leert om alleen te spelen, dit vergroot de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je kind. Daarnaast is het eerlijk gezegd ook vermoeiend als je elk vrij moment je kind moet bezighouden.
15 minuten spelen met je kind waarin je de volle aandacht hebt is altijd beter dan een uur waarin je de helft van de tijd je aandacht er niet bij kan houden, en je geen zin meer hebt. Kan je wel meer dan een uur spelen opbrengen dan moet je dat vooral ook doen, maar kan je dit niet maak jezelf dan ook niet al te druk dat je een kortere tijd ervoor neemt.
Spelen is plezier hebben en is een vorm van ontspanning. Zie het voor jezelf niet als een verplichting maar bedenk dat het niet alleen voor he kind maar ook voor jou ontspanning is, even los van alle dagelijkse beslommeringen en alle verplichtingen. Een verandering van mindset kan al heel veel veranderen. Zoek samen met je kind iets wat jullie beide leuk vinden, als spelen met de barbies of legoblokken echt niets voor jou is dan zal er vast wel iets te bedenken zijn wat jullie beide wel leuk vinden. Misschien houden jullie wel allebei van dansen, muziek maken, knutselen of koekjes bakken, et cetera. Maak samen met je kind een lijst met mogelijke spelletje, bedenk wat jullie aan speelgoed in huis hebben en wat je nog meer kunt doen. Zorg voor spelmateriaal dat uitdagend is. En onthoud dat spelmateriaal niet duur hoeft te zijn ,met een beetje creativiteit zijn dingen uit de natuur zijn ook heel leuk! Laat je niet teveel domineren in het spel door jouw kind.
Ouders zijn over het algemeen genomen vaak de baas, dit ligt anders bij het spelen want dan is het toch wel belangrijk dat je kind de regie krijgt. Alleen worden sommige kinderen wel heel erg dominerend in hun spel en laten sommige ouders dit ook toe en doen dan ( met tegenzin) alles wat het kind wilt omdat zij denken dat het eigenlijk ook de bedoeling is van het spel, hierdoor is er eigenlijk nog weinig plezier over. Als je kind met een vriendje/vriendinnetje aan het spelen is dan zal dat andere kindje in de meeste gevallen ook tegengas geven als het wordt gecommandeerd. Als ouder hoef je dit dus ook niet over je heen te laten komen en is het van belang dat jij je kind corrigeert in het dominerend gedrag.
Spel heeft sociale waarde en laat jij je als ouders tijdens het spel domineren dan wordt deze sociale waarde eigenlijk om zeep geholpen.
Met warme groet,
Evelien