top of page

Seksueel kindermisbruik; Is een pedofiel altijd een kindermisbruiker?Als wij praten over seksueel kindermisbruik dan is het goed om een aantal dingen van elkaar te onderscheiden. In strijd tegen seksueel kindermisbruik is het niet alleen belangrijk om je kind weerbaar te maken, maar ook om meer bewustwording te creëren over de daders. Vaak wordt er bij kindermisbruik gedacht aan pedofilie, in de volksmond staat pedofilie vaak ook voor alle vormen van seksueel kindermisbruik. Maar is dit wel terecht? In deze blog zal ik antwoord geven op deze vraag en zal ik het hebben over verschillende type daders.


Wat is een pedofiel?

Een pedofiel is een volwassen man of vrouw die seksuele gevoelens heeft voor (jonge kinderen), wanneer kinderen geslachtsrijp worden (rond 12 jaar) neemt de seksuele interesse af. Naast de seksuele gevoelens zal een pedofiel ook vaak liefdesgevoelens hebben voor het kind. Wat goed is om te weten is dat niet alle pedofielen kindermisbruikers zijn, niet alle pedofielen handelen naar hun gevoelens. Hoewel ik al gruwel bij de gedachten dat iemand seksuele gevoelens heeft voor een kind, is het enkel hebben van deze gevoelens niet strafbaar, het wordt pas strafbaar wanneer er naar deze gevoelens gehandeld


Wat is efebofilie?

Een term waar ik tot enkele jaren nooit van had gehoord, en die ik nog steeds weinig terug zie komen in berichtgevingen over daders van seksueel misbruik is de term “ Efebofilie". Bij efebofilie is er sprake wanneer een volwassenen een seksuele interesse heeft in pubers, in kinderen die geslachtsrijp zijn, dit in tegenstelling dus tot een pedofiel .


Wat is pedoseksualiteit?

Een pedoseksueel is een volwassenen die de seksuele fantasieën met een kind (beneden de 16 jaar) in praktijk brengt. Een pedoseksueel zal er alles aan doen om zijn seksuele behoeften te kunnen bevredigen. In de praktijk worden pedofilie en pedoseksualiteit vaak met elkaar verward, toch zijn zij beide verschillend. Een pedofiel is niet altijd een kindermisbruiker maar een pedoseksueel is dit wel.


De verschillen in type seksueel kindermisbruikers:

Er zijn verschillende type kindermisbruikers, hieronder zal ik een opsomming geven van deze verschillende type.

Pedofiele type; heeft terugkerend seksueel opwindende fantasieën en voelt een enorme seksuele drang gericht op kinderen. Over het algemeen gaat dit type ook liever om met kinderen en ziet zichzelf als een gelijke van het kind. Het pedo- seksuele type gebruikt geen fysiek geweld om het kind over te halen tot seksuele handelingen, maar gaat een vertrouwensband aan en gebruikt zijn overredingskracht om het kind te manipuleren om over te gaan tot seksuele handelingen.

Situationele type; geen seksuele voorkeur voor kinderen maar naar volwassen. Dit type kan moeilijk met spanning en frustratie omgaan en het kind is op dat moment een vervangmiddel. Er wordt een gelegenheid voor het (meestal jarenlange) misbruik afgewacht en het kind wordt gemanipuleerd. De situationele type is in de meeste gevallen een pleger van incest.

Anti- sociale type; ook hier is er geen sprake van seksuele gevoelens voor kinderen, maar het kind wordt op het moment van misbruik als makkelijk doelwit gezien, maar het anti- sociale type richt zich net zo makkelijk op een volwassenen. Dit type is vaak gewelddadig en niet alleen op seksueel gebied, er is een grote mate van onverschilligheid naar anderen toe te zien. Het seksueel misbruik vindt meestal bij een in beide plaats, en is eenmalig. Bij verzet wordt er veel fysiek geweld gebruikt.


Heb je opmerkingen of vragen wat hierboven staat omschreven? Laat dit dan weten via de reacties.


Liefs,

Evelien

153 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page