
Volgens onderzoek cijfers krijgt 1 op de 4 meisjes en 1 op de 6 jongens nog voor hun 16e jaar te maken met seksueel misbruik. Deze cijfers zijn schrikbarend hoog! En toch blijft het bespreken van seksueel misbruik voor de meeste mensen een zwaar en beladen onderwerp. De gedachten dat je kind seksueel misbruikt zal worden wordt liever weggedrukt. Wanneer wij horen over seksueel misbruik zijn wij geneigd om te denken dat het een “ver van mijn bed show” is, of er wordt gedacht dat als het gebeurt, de dader iemand van buitenaf zal zijn. Het is moeilijk om erover na te denken dat een naaste, iemand uit je vertrouwde omgeving dader kan zijn van seksueel misbruik, de gedachten dat zij hier niet toe in staat zijn is veel geruststellender. Maar toch is de trieste realiteit dat 80% van het seksueel misbruik plaatsvindt binnen de vertrouwde kring.
Soms krijg ik binnen mijn werk de vraag “ Kan Seksueel misbruik voorkomen worden?” In alle eerlijkheid kan ik dan helaas niet volmondig “Ja” zeggen. Seksueel misbruik is zo een groot probleem dat hier geen klinkklare oplossing voor is, maar dat wilt niet zeggen dat wij er niets aan kunnen doen. Hoewel seksueel misbruik misschien niet altijd te voorkomen is, wordt het risico wel verlaagd als er meer kennis is , als kinderen en ouders weerbaar zijn. Seksueel misbruik kan ook sneller gestopt worden het kind de wetenschap heeft, dat het ten alle tijden bij een ouder of bij een andere vertrouwde volwassene terecht kan wanneer iemand een grens van het kind is overgegaan.
Hieronder volgen een aantal tips.
Bewustwording
Vroeger zei mijn oma altijd “Kennis is macht” en dat is in dit geval zeer zeker ook waar. Bewustwording over seksueel misbruik is van grote invloed om het te helpen voorkomen, jezelf als ouder voorbereiden en erkennen dat seksueel misbruik bestaat zijn daarin eerste stappen.
Praten over seksualiteit
Het bespreken van seksualiteit wordt vaak als lastig ervaren, vaak komt dit omdat er vaak aan het praten over seks wordt gedacht, maar seksualiteit is veel meer dan alleen seks en je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen uiteraard geldt hierin dat je als ouder aansluiting zoekt bij de leeftijd van het kind. Bij een kind tussen de 0 en 4 jaar kan je bijv. de lichaamsdelen benoemen en waar anderen aan mogen zitten , terwijl je met een 8 of 9 jarige bijv. praat over waar baby’s vandaan komen, et cetera. Ter ondersteuning van het praten over de seksualiteit
Leer je kind Nee zeggen
Herkenbaar? “Geef oma of tante maar een kusje”, als het kind hier geen zin in heeft en “nee” zegt, dan wordt het vaak toch gepusht om een kusje te geven. Uiteraard wordt dit niet slecht bedoeld, maar onbedoeld wordt er geen rekening gehouden met het zelfbeschikkingsrecht dat het kind heeft, het kind ervaart op deze manier niet dat het de baas is van zijn eigen lijf en er wordt over een grens gegaan die het kind aangeeft. Als dit soort situaties vaak voorkomen dan zal het kind vaak uiteindelijk braaf gehoorzamen, maar het risico bestaat dat het kind ook braaf zal gehoorzamen bij een volwassene of ouder kind dat seksueel misbruik in gedachten heeft. Leer een kind om “Nee” te mogen zeggen als het om het eigen lijf gaat, het is van belang dat een kind leert dat het zijn of haar grenzen aan mag geven en daarin ook mogen vertrouwen op eigen gevoel.
Geloof je kind
Ga er altijd vanuit dat het kind de waarheid spreekt, zelfs als dit onwaarschijnlijk klinkt, of als het om een dader gaat dat een familielid of bekende is. Het is voor het kind ontzettend schadelijk als de eigen ouders of een andere belangrijke volwassene het verhaal niet geloven en zal dan ook stoppen met praten.
Heb jij nog aanvullende tips? Laat het weten in de reacties.
Liefs,
Evelien